Зарубіжна л-ра. 5-й клас. 18.02. Тема. Поліанна та її друзі.

          

         Історію про Поліанну розповіла дорослим і дітям американська дитяча письменниця Е. Поттер у 1912 році. Уявляєте, скільки людей більше ніж за 100 років Поліанна навчила радіти, які б негаразди не траплялися у житті? У сучасній англійській мові слово «поліанна» вживається дуже широко, й означає воно щиру і веселу людину, невиправного оптиміста.

 «…Худорлява дівчинка в сукенці в червону клітинку, брилику і з двома грубенькими світло-жовтими косами, що звисали на спині. Миле веснянкувате личко поверталось то ліворуч, то праворуч, видивляючись когось»Такою постає перед читачем Полліанна з перших сторінок роману.

Дівчинка дуже страждає без батьків, родини, але тішить себе тим, що тато пішов на небо, щоб бути разом із мамою та іншими дітьми. Їй дуже самотньо і вона щосили намагається знайти для себе розраду, тягнеться до людей, які, на жаль, не завжди до неї привітні. Наче естафету, несе героїня по життю придуману батьком «гру в радість». А сама вона, як маленька іскорка, запалює цю радість в кожній людині, змінюючи її життя на краще: холодна й стримана тітка Поллі стає турботливою, доброю й чуйною тітонькою; завжди привітний і добрий лікар Чилтон зумів порозумітися з коханою й одружитися, стати щасливим чоловіком; замкнутий, похмурий, одинокий Джон Пендлтон змінився на люблячого й турботливого батька усиновленого ним хлопчика Джиммі;  у завжди сумного, зневіреного, бездомного Джиммі з’явилися і сім’я, і батько, і будинок; Ненсі полюбила своє ім’я; дратівлива, вразлива, змучена своєю довготривалою хворобою місіс Сноу  стала терпимою, уважнішою до оточуючих, дозволила відчиняти вікна і впускати у свою колись темну оселю сонячне світло, розчісувати своє кучеряве волосся й робити зачіски. Вона навіть почала в'язати одяг для дітей з притулку; усвідомив  свою місію і священик Пол Форд, який до зустрічі з Полліанною свої проповіді починав словами: «Горе вам…». Тепер всі його проповіді розпочиналися зі слів: «Радійте, люди…».  І все це завдяки маленькій дівчинці Полліанні, яка стала для жителів невеличкого містечка путівником, рятівником, ангелом, що розбудив  у них позитивне, навчив бачити хороше у всьому, навіть у негативному. А саме головне – Полліанна навчила їх радіти життю! Завдяки грі в радість героїня знайшла багато друзів як серед однолітків, так і серед дорослих.

Зі сторінок роману Елеонор Портер разом із Полліанною вчить нас шукати позитив у темних проявах життя, вселяє віру в перемогу добра, а у людях бачити лише найкраще, що в них є. А починати потрібно із себе.

Похожее изображениеЗАВДАННЯ: -  виписати у робочий зошит лише ті риси характеру Поліанни, завдяки яким вдалося змінити життя людей у містечку, яку квітку можна скласти з цих рис й що вона нагадуватиме нам?

         Сила волі, жадібність, обережність, цікавість, доброта, егоїзм, стриманість, щирість, чемність, грубість, розсудливість, оптимізм, балакучість, терпимість, відкритість, старанність, відданість, дратливість, похмурість, заздрість, щедрість, хитрість, працелюбність,  винахідливість, душевність, турботливість, байдужість, співчуття, сміливість, невихованість, мовчазність, любов, доброзичливість.

  • Знайдіть у тексті та зачитай портрет Поліанни, за допомогою яких художніх засобів створено його, яка його роль, як він характеризує головну героїню?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу