30.03. Українська л-ра. 9-й клас. 

Тема.  Тарас Шевченко "Наймичка". Реалістично-побутове втілення теми жіночої долі.

У поемі «Наймичка» (1845 р.) розповідається про долю Ганни-матері, яка, не маючи змоги сама виростити дитя, підкидає сина багатим бездітнім людям. Сама ж іде до них наймичкою. Цей твір присвячений трагічній долі жінки-покритки на Україні. Через сім років після написання «Катерини» Тарас Григорович знову повертається до цієї теми, але висловлює її вже в іншому емоційному ключі. Поет усвідомлює, що Бог може порятувати те суспільство, яке духовно зростає. Тому зростає, еволюціонує, удосконалюється жінка в поемі «Наймичка». Жіночі образи в поемах «Катерина» та «Наймичка» втілено по-різному: романтично - у поемі «Катерина», реалістично-побутово – у «Наймичці».

Порівняйте образи Катерини та Ганни. Така її доля… Т. Шевченко. «Катерина» 

«Т. Шевченко. Наймичка»


Катерина натура проста, палка, вразлива... 

 Наймичка — натура безмірно глибша, любов до дитини така могутня, що перемагає все інше, заслоняє перед нею весь світ, заставляє забути про себе

 У поемі «Наймичка» жінка-мати домінує над зрадженою жінкою. Тому всі думки Ганни про сина, його щасливу долю. І жодного разу не згадує сердешна за свого судженого, бо сенс її життя — син. Т. Г. Шевченко в поемі Катерина» втілює романтичний образ жіночої долі, а в поемі «Наймичка» — реалістично-побутовий тип жіночої долі.

 Домашнє завдання. Прочитати поему "Наймичка".  Підготувати матеріали до характеристики головних героїнь поем «Катерина» та «Наймичка».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу