Зарубіжна література 9-й клас

27.09.2021

Тема. Й.В.Гете. Роль поета в історії Просвітництва. Нове розуміння природи у ліриці Гете. Міфологічний зміст образів вірша "Вільшаний король"

Роль Йоганна Вольфганга Гете, видатного німецького письменника, ученого й філософа, у розвитку європейської цивілізації подібна до титанів доби Ренесансу. За життя він зазнав слави «олімпійця», тобто подібного до богів. Про нього говорили, що «природа захотіла дізнатися, якою вона є, і... створила Гете». За словами Ф. Шеллінга, творчість Гете, в особі якого блискучий розум поєднав силу поетичного натхнення з глибиною філософської думки, стала одним із вершинних злетів світової літератури. Гете був поетом, письменником, драматургом; ученим-біологом, фізиком, істориком, культурологом; знав кілька іноземних мов; мав талант художника й залишив нащадкам чудові малюнки; громадсько-політичним діячем (був очільником уряду при королі Карлі-Августі у Веймарі; ректором Йєнського університету).

Компакт-біографія

Дата і місце народження: народився 28 серпня 1749 року у німецькому місті Франкфурт-на-Майні.

Родина: Родовита й заможна бюргерська родина. Батько Йоганн Каспар Гете був імперським радником. З дитячих років майбутній митець мав усі можливості для найповнішого духовного розвитку. Йоганн Вольфганг був первістком (коли він народився, батькові було 39 років, а його дружині Катаріні - 18 років).Сам Йоганн Вольфганг Гете був одружений з Крістіаною Вульпіус, дівчиною недворянського походження.

Освіта: спочатку його навчали домашні вчителі, а потім отримав вищу освіту в Лейпцизькому (1765- 1768) та Страсбурзькому університетах (1770- 1771), де вивчав юридичні науки, філософію та медицину. У 1771 році захистив латиною докторську дисертацію з права, головною ідеєю якої була ідея свободи життєвого вибору людини. На думку Гете, ні церква, ні держава не мають права втручатися в особисті переконання громадян. Але найбільшим захопленням життя завжди залишалася література.

Формування світогляду та естетичних уподобань: ідейні погляди та естетичні уподобання Гете сформувалися під впливом видатного діяча німецького Просвітництва Йоганна Гердера. Сам Йоганн Вольфганг Гете став одним із ідейних лідерів просвітницького руху.

Початок творчості: Почав писати вірші з семи років. Під час навчання в Лейпцизькому університеті продовжував писати поетичні твори. Це були легкі вишукані вірші на різні теми, на яких позначився вплив французької поезії. Першу збірку поетичних творів видав у 1769 році. Проте слава письменника прийшла до нього після виходу в світ епістолярного роману (роману в листах) «Страждання молодого Вертера».

Творчий доробок Йоганна Вольфганга Гете

Творчий період у житті Гете тривав майже 70 років. Відомий передовсім як талановитий поет, Гете створив неперевершені зразки прози й драми. Творчий спадок Гете: 1600 віршів, 54 віршові й прозові поеми, три великі поеми, чотири романи, понад 2000 афоризмів, приказок і повчань (у віршах і в прозі), величезна кількість наукових праць з геології, ботаніки, зоології, анатомії; філософських, естетичних, літературно- критичних статей, мемуари, щоденники; переклади з французької та італійської мови. У своїй творчості втілив різні аспекти просвітницької ідеології та поєднав різні художні напрями й течії: просвітницький реалізм, класицизм, сентименталізм, елементи передромантизму.

Важливі факти біографії: переїзд до Веймара у 1775 році на запрошення правителя герцогства Саксен-Веймарського Карла-Августа. У 1786 році Гете пережив велику моральну кризу, для подолання якої виїхав до Італії. З 1788 року цілком присвятив себе «вічному» - творчості та особистому вдосконаленню. Дружба з Фрідріхом Шиллером {1794-1805 роки). За словами В. Бєлінського, «натури Гете й Шиллера були діаметрально протилежними, і все ж таки саме ця протилежність була причиною й основою дружби і взаємної поваги обох великих поетів» Своєрідною даниною шани їхній дружбі є пам'ятник Гете й Шиллерові у Веймарі перед будинком Національного театру.

Дата смерті: помер 22 березня 1832 року у Веймарі (застуда під час прогулянки перейшла у запалення легенів, відомо, що митець з 19 років страждав на сухоти). Похований у Веймарі поряд з близькими йому герцогом Карпом-Августом та Фрідріхом Шиллером.

Інформаційне гроно «Гете»

Домашнє завдання. Прочитати Й.В.Гете "Вільшаний король". Проаналізувати мотиви й образи в ліричному творі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу