07.04. Українська мова. 9-й клас. 

Тема. Тренувальні вправи. Розділові знаки у складному реченні з різними видами сполучникового й безсполучникового зв'язку. 





Прочитайте речення та згрупуйте їх: А – речення з безсполучниковим та сурядним зв’язком, Б – з безсполучниковим та підрядним зв’язком, В – із сурядним та підрядним зв’язком. Розставте потрібні розділові знаки. 

 1.  Пливе у сірій безвісті нудьга пливе безнадія і стиха хлипає сум.

2.  Уже нічого нема на вулиці все щезло як сон пил поволі сідає на землю а вечірнє повітря все ще тремтить живим акордом завмираючих звуків.
3.  Важким холодним сном за хатою спала земля а високо над нею тріпалися зорі наче в небесному акваріумі грали золоті рибки
4.  Вискочить сонце на мить на блакитну полянку щоб обсушитись гляне на себе в калюжу і знову лізуть на нього важкі розтріпані хмари.

Спишіть речення, ставлячи розділові знаки між компонентами складного речення. Накресліть схеми речень.

1. Острах що він під час блукання загубить свою мрію що вона загине ніким не спізнана охоплював його і стиснувши тремтячі руки він заплющував очі (В.Підмогильний). 2. Хліборобська праця звичайно панує тут все відбувається в ніби неквапливому розміреному ритмі а насправді спішать спішать щоб устигнути щоб із вирощеного ні зернини не втратити бо ж відомо нива раз на рік родить (О. Гончар). 3. Тим часом підкотила чергова хвиля він був певен що встигне відскочити але бризки злетіли цього разу особливо високо й холодний водоспад омив Твердовського з голови до п’ят (Я. Дубинянська). 4. Дика груша облита білим молоком і в тому пахучому білому молоці що стиха піниться бджоли неначе киплять неначе варяться зі струнним оксамитовим гудінням (Є. Гуцало). 5. Батько наш загинув несподівано в перші дні війни ми все ще сподівались що його випустять і ми ще не збагнули що лишились самі коли війна розгорілась насправді (Ю. Покальчук). 6. Обабіч де припікало сонце вже зеленіла тонка квітнева травка і на кущах верби та вільхи прокльовувалась тонка квітнева брость 7. Глянув під машину і похолов на нього сунув плямистий танк той самий що він підірвав чи інший який зумів прибрати підбитого з дороги чи обійти (З тв. В. Шевчука).

Прочитайте речення, з’ясуйте, зі скількох частин вони складаються, перепишіть, ставлячи необхідні розділові знаки. Поясніть уживання коми між двома сполучниками.

1. Сотники знали що коли Наливайко починає про гречану кашу й овес то щось має бути або ж похід або ж бій (М. Вінграновський). 2. Сонце уже стояло в полудні і припікало так що поки вийшли за вал у поле добряче впріли і потомилися (В.Шевчук). 3. Концерти неначебто втихомирювали його і що могутніше гули інструменти що могутніше шаленів оркестр то спокійнішим ставав Данько (І.Сенченко). 4. Мені мабуть не докучить нагадувати що хто не знає свого минулого той не вартий свого майбутнього (М. Рильський). 5. Соломія міркувала що коли брати у ліву руку плавні мусять швидко скінчитися бо в той бік вони простяглись недалеко (М. Коцюбинський).

Домашнє завдання. Виконати дане завдання: 

Дослідження-відновлення

Відновити й записати складні речення з сурядним і підрядним зв’язком, уставляючи потрібні сполучники і сполучні слова. Схарактеризувати засоби зв’язку.

  1. Під променями сонця танула крига, … річки весело грали, … малі діти гомоніли, тулилися до більших рік і плинули все далі до моря. 2. Біла скатертина снігу зійшла з полів і лугів, … очам бузьків показалися широкополі лани, … зеленіли густою рунню озимини, жита-пшениці, ополощені  теплим  весняним  дощиком (З тв. Т. Бордуляка). 3. … гілки покидає останній листочок, верба шукає забуття й покори в холодах, у снігах, … ці речі для життя неприйнятні.  4.  Обережно  ступаю  по  шерхкій  гамі  кольорів,  … по своїх літає, … серцю хочеться знати, … кольором воно колись упаде до цієї рідної землі (З тв. В. Думанського). 5. … Федір Каченовський, півчий при дворі російського імператора, у середині ХVІІІ століття купував на Чернігівщині два хутори, він, звісно, й уявити не міг, … мине час — … його земля стане знаменитою дворянською садибою, унікальним архітектурно-парковим ансамблем  (В.  Панченко).  6.  Повертало  на  обід,  …  здавалося,  …  день ще й не починався (С. Скляренко). 7. На вогонь можна дивитися нескінченно й щоразу бачити в ньому щось нове, … потім настає мить, … вже ні про що не думаєш (О. Васильківський).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу