29.03. Зарубіжна л-ра. 6-й клас.

Урок позакласного читання.

Тема.  Д. Дефо. "Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо".



«Робінзон Крузо» – роман Даніеля Дефо, вперше опублікований в квітні 1719, названий по імені головного героя.

Сюжет роману «Робінзон Крузо», швидше за все, заснований на реальній історії Олександра Селькирка, боцмана судна «Cinque Ports» («Сенк Пор»). Селькірк відрізнявся вкрай нетовариським і склочним характером, в 1704 році він був висаджений за власною вимогою на безлюдний острів, забезпечений зброєю, продовольством, насінням та інструментами. На цьому острові Селькірк прожив до 1709 року.

«Робінзон Крузо» сюжет:

Книга написана як вигадана автобіографія Робінзона Крузо, жителя Йорка, який мріяв про подорожі по далеких морях. Всупереч волі свого батька, він в 1651 році залишає рідний дім і відправляється з приятелем у своє перше морське плавання. Воно закінчується аварією корабля у англійських берегів, однак це не розчарувало Крузо, і незабаром він зробив декілька подорожей на торговому судні. В одному з них його корабель був захоплений біля берегів Африки берберськими піратами і Крузо довелося два роки пробути в полоні, поки він не збігає на баркасі. Його підбирає в море португальське судно, що йде до Бразилії, де він і влаштувався на наступні чотири роки, ставши власником плантації.

Бажаючи швидше розбагатіти, він бере участь у нелегальному торговому рейсі в Африку за чорними невільниками. Однак корабель потрапляє в шторм і сідає на мілину біля невідомого острова недалеко від гирла Оріноко. Крузо виявився єдиним, хто вижив з екіпажу, діставшись уплав до острова, який виявився безлюдним. Подолавши відчай, він рятує з корабля всі потрібні інструменти і припаси, перш ніж той був остаточно зруйнований штормами. Він улаштовується на острові, будує собі добре укрите і захищене житло, вчиться шити одяг, пекти посуд з глини, засіває поля ячменем та рисом з корабля. Також йому вдається приручити диких кіз, які водилися на острові, це дає йому стабільне джерело м’яса і молока, а також шкури для виготовлення одягу.

Досліджуючи острів протягом багатьох років, Крузо виявляє сліди дикунів-канібалів, які іноді відвідують різні частини острова і влаштовують людожерські бенкети. В одне з таких відвідувань він рятує полоненого дикуна, якого збиралися з’їсти. Він вчить дикуна мови та називає його П’ятницею, тому що врятував його саме в цей день тижня. Крузо з’ясовує, що п’ятниця родом з Тринідаду, який можна побачити з протилежної частини острова, і що він був захоплений у полон під час битви між індіанськими племенами.

При наступному відвідуванні острова канібалами Крузо з П’ятницею нападають на дикунів і рятують ще двох бранців. Один з них виявляється батьком П’ятниці, а другий – іспанцем, корабель якого також зазнав аварії. Крім нього з корабля врятувалися ще більше десятка іспанців і португальців, які перебували в безвихідному становищі у дикунів на материку. Крузо вирішує відправити іспанця разом з батьком П’ятниці на човні, щоб привезти його товаришів на острів і спільними зусиллями побудувати корабель, на якому вони всі могли б відплисти до цивілізованих берегів.

Поки Крузо очікував повернення іспанця з його командою, до острова прибув невідомий корабель. Цей корабель виявився захоплений бунтівниками, які збиралися висадити на острові капітана з відданими йому людьми. Крузо і П’ятниця звільняють капітана і допомагають йому повернути контроль над кораблем. Найбільш ненадійних заколотників залишають на острові, а Крузо після 28 років, проведених на острові, залишає його і в 1687 році повертається до Англії до своїх родичів, які вважали його давно загиблим. (Справедливості заради треба відзначити, що Дефо допустив елементарну арифметичну помилку: Робінзон прожив на острові не 28, а 27 років, оскільки прибув на його узбережжі 30 вересня 1659, а залишив острів 19 грудня 1686, про що ясно сказано в календарі і щоденнику Робінзона.) Крузо вирушає в Лісабон, щоб отримати прибуток за свою плантацію в Бразилії, що робить його дуже багатим. Після цього він перевозить своє багатство по суші до Англії, щоб уникнути подорожі по морю. П’ятниця супроводжує його, і по дорозі вони потрапляють в останню спільну пригоду, коли борються з голодними вовками і ведмедем при перетині Піренеїв.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/robinzon-kruzo-syuzhet

Домашнє завдання. Прочитати та вміти переказувати твір "Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо".  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу