20.04. Українська мова. 9-й клас.

Тема. Тренувальні вправи. Розділові знаки у складному реченні з різними видами сполучникового і безсполучникового зв'язку. 

Актуалізація опорних знань 

• На які групи поділяються складні речення?

• Які види зв'язку у сполучникових реченнях? у безсполучникових? 

• Чи можуть, на вашу думку, ці види зв'язку поєднатися в одному реченні?

Запам'ятаймо

 Складним реченням з різними видами зв'язку називається складне речення, що поєднує в собі три і більше частин (компонентів), з'єднаних за допомогою різних видів сполучникового (сурядного і підрядного) та безсполучникового зв'язку. 

Виконайте завдання письмово та надішліть на поштову скриньку вчителя

(повторення теми «Безсполучникове складне речення»). 

Спишіть текст, розставляючи розділові знаки. Випишіть з тексту складне безсполучникове речення. Виконайте синтаксичний розбір, накресліть схему. 

Серце калатає душа розмикається вона має ввібрати в себе ці радісні слова. Співає й землі. Біла сизість снігів переходить в сизу білість неба створюючи нерозривність. І ти ніби бачиш над тобою і поперед тебе шугають янголята… Різдвяна казка!

 Певна річ наша земля зберігає інформацію яку чужинці-заволоки ніколи не вичитають ані зі снігів ані з марева ані з розлитих у повітрі щедрівок. І починаєш розуміти ту тоскну необхідність наших емігрантів що воліли б хоч померти на рідній землі.

 Ми відчуваємо власне тіло не бачачи власного випромінювання не фіксуючи космічних променів які проймають наше єство. Зоряні пульсування зливаються з незримими спектрами променів від землі такі імпульсі відчувають тільки люди споріднені із землею. Ці імпульси закладені в безсмертних колядках і щедрівках.

Домашнє завдання. Повторити п.29. про розділові знаки у складному реченні з різними видами зв'язку. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу