28.04. Зарубіжна л-ра. 9-й клас.

Тема. Рей Дуглас Бредбері. "451 градус за Фарингейтом". Тривга за майбутнє суспільства в романі - утопії. 


"На слух час, як вода, що тече в темній печері, як шарудіння землі. Що сиплеться на кришку порожнього ящика, як голоси, що кличуть, як дощ. Якщо ви прислухаєтеся, ви теж почуєте це". До всього, про що говорить автор у своєму романі "451º за Фаренгейтом", слід прислухатись нам, нині живущим, бо завтра може бути запізно. Фантастика може стати реальністю. Роман має глибокий повчальний зміст, і тому вартий уваги. Як і саме життя американського письменника-фантаста Рея Дугласа Бредбері (1920-2017).

Одного разу в дитинстві, повертаючись із бібліотеки, Рей ішов повз пожежну станцію. Так виник задум роману "451 градус за Фаренгейтом", у якому пожежна служба займалася спаленням книжок. Про цей факт автор написав у передмові до роману. Таку назву було вигадано тому, що, нібито за цієї температури самозаймається папір. Насправді папір самозаймається за температури трохи вищій за 450 градусів за Цельсієм. Бредбері зізнався, що під час вибору назви він консультувався з фахівцем із пожежної служби, який переплутав температурні шкали.

Художній час роману – майбутнє, у якому технічний прогрес може все. Побутові прилади принесли людині дуже багато зручностей, звільнили час, зробили її життя комфортним. Але комп’ютери, телефони, теле- і радіоапаратура не можуть замінити звичайного спілкування між людьми, воно стає проблемою: люди перестають розуміти одне одного. Вони втрачають людські почуття: любов, дружбу, взаємовиручку, стають байдужими до природи, до книг. У цьому світі тепер кожен живе сам по собі.

Такий стан речей підтримується державою, а людьми в ній маніпулюють. Головним ворогом такої держави стають книги, які розповідають про реальне життя. І з ними починають справжнісіньку боротьбу: за наказом влади їх спалюють. А тих, хто їх рятує, переховує оголошують теж ворогами: їх переслідують і знищують! Таку нещадну боротьбу, за іронією долі, ведуть пожежники, які колись сміливо рятували духовне надбання людства.

Домашнє завдання. Знати біографію Р.Д. Бредбері ,зміст твору " 451 градус за Фаренгейтом".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу