29.04. Зарубіжна л-ра. 6-й клас.

Тема. Міхаель Андреас Гельмут Енде. "Джим Ґудзик і машиніст Лукас". Фантастична країна Усландія та її мешканці (король, Лукас, пан Ермаль, пані Ваас).


Міхаель Андреас Гельмут Енде (1929-1995) - німецький дитячий письменник,автор понад 30 книг,переважно дитячих. Народився у містечку Гарміш - Пантенкірхен у Німеччині, у родині художника і скульптора Едгара Карла Енде. Жили бідно,особливо з приходом до влади фашистів.

Із весни 1940 року Енде відвідував гімназію Максиміліана,шукав там друзів. Під впливом одного з них став писати вірші.1947 року сімнадцятилітній Міхаель переходить до Вальдорської школи Штуттгарда й починає самостійне життя. Знайомиться з американською літературою, захоплюється театром, вивчає акторську майстерність, сам ставить п’єси і грає в них. Далі цілком віддається літературній творчості.

Якось Міхаель зустрів свого однокласника,який попросив його написати щось невеличке для дитячої ілюстрованої книжки. Замість короткого оповідання з-під пера Енде вийшов великий роман на . Так виникли історії про Джима - Гудзика. Твір вийшов друком 1960 року. Письменник розділив його на дві частини- «Джим-Ґудзик і машиніст Лукас» та «Джим - Ґудзик і чортова дюжина»

За свої перші книги Енде отримує «Літературну премію міста Берліна для юного покоління» та «Німецьку премію книг для дітей». Книги були перекладені 19 мовами,створено їхні радіопостановки. Так почалися його кар’єра професійного письменника й можливість жити за рахунок своїх гонорарів.1072 року з’явився роман «Момо», у якому розповідається про маленьку дівчинку - сироту, що живе в покинутому амфітеатрі в столиці невідомої держави. Мабуть, найбільш відомим є роман «Безкінечна історія», який вийшов у світ 1979 року. У цьому творі розповідається про хлопчика Бастіана Бальтазара Букса, який, улаштувавшись на горищі, читає книгу про казкову країну Фантазію.

Письменник плідно працює,майже щороку виходять його ілюстровані книжки для дітей. За книгою «Гогголорі» ставиться опера, яку багато критиків вважають кращою національною оперою після Другої світової війни. Помер митець 28 серпня 1995 року.

Джим Ґудзик і машиніст Лукас

Історія починається на крихітному острові Недогадія (Lummerland, який є грою слів з Небувалією (Neverland), на якому ледь вистачає місця для залізниці та колій, які звиваються навколо єдиної гори з двома вершинами у центрі острова, продуктової крамниці, маленького будиночку, короля з його двома підданими, локомотива на ім'я Емма, та машиніста Люка. Одного дня листоноша кораблем доставив пакунок з ледь розбірливим написом «для пані Кутняк у Хмарафон», а на звороті пакунку був великий напис «13». Після марних пошуків адресату, мешканці Недогадії відкрили пакунок та на превеликий подив виявили всередині чорношкірого малюка, якого згодом було всиновлено мешканкою острову пані Штоцкер та названо Джим Ґудзик.

Коли Джим підріс, король занепокоївся, що острів настільки маленький, що може не вистачити місяця для Джима, коли той стане зовсім дорослим. І через це він оголосив, що Емму слід прибрати з острова. Це рішення короля дуже засмутило машиніста Люка, який вирішив покинути острів разом із Еммою та Джимом, який випадково почув, як жалівся Люк і вирішив приєднатися до нього. Вони тимчасово переробили Емму на подобу корабля та вночі відпливли з острова. Врешті вони опиняються у вигаданій країні Мандала (подоба Китаю), де на них чекатимуть безліч пригод.


Домашнє завдання. Засвоїти відомості про письменника. Прочитати твір "Джим Ґудзик і машиніст Лукас".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу