Зарубіжга література 7-й клас

27.09.2021

Тема. "Як Робін Гуд став розбійником". Ідеї свободи і служіння народові. 


- Що таке билина? Назвіть найвідоміших билинних героїв.

- Яка форма властива билинам? На які художні засоби багата билина?

- Про які цикли билин ви дізналися?

- Чим билина відрізняється від казки?

- Кого й чому прославляє билина?

- У чому полягає секрет популярності образу Іллі Муромця?

- Як билина про Іллю Муромця висвітлює трагічні та героїчні сторінки історії Київської Русі?


В основі надзвичайно популярних англійських балад про стрільця Робіна Гуда лежать легенди про ватажка селян та ремісників, які, не витримавши утисків феодалів, залишили свої домівки і втекли в ліси. Особливими рисами цих балад є пригодницький зміст та оптимістичний настрій. Відомо близько 40 баладних сюжетів про пригоди Робіна Гуда, в яких він постає то простим йоменом, то нащадком розореного графського роду, то грабіжником на лісових дорогах, то борцем проти норманських завойовників. Чи був Робін Г уд із селища Локслі реальною особою і коли жив (у XII чи у XIV столітті) - невідомо, але в кількох англійських середньовічних літописах згадується це ім'я, як ім'я людини, яка очолювала ватагу із сотні вільних стрільців. Очевидно, що Робін Гуд став у народних баладах узагальненим образом вільної особистості, незалежної від свавілля феодалів.

У баладах ватага Робіна Гуда осіла у величезному Шервудському лісі, через який пролягав один із головних шляхів Англії - Велика Північна дорога. Звісно, цією дорогою постійно пересувалися торговці з товарами, вельможі з розкішним почетом, королівські чиновники. Усі вони були ласою здобиччю для лісових розбійників. Проте балади називають їх «чесними злодіями» - «лісові брати» грабували лише зажерливих баронів-феодалів, продажних суддів та неправедних священиків, а відібрані багатства роздавали злидарям, удовам та сиротам. Розбійники вправно володіли луком і стрілами, тому відчували себе в абсолютній безпеці перед баронами-рицарями та їхніми озброєними слугами. А для того, щоб стрільців важче було помітити у лісовій гущавині, вони носили зелені плащі. Королівська влада за всяку ціну намагалася знешкодити лісових братів та їхнього ватажка. Проте кмітливість, хоробрість і взаємовиручка завжди допомагали їм знайти вихід зі скрутного становища. І, безумовно, найвинахідливішим, найвправнішим, найсправедливішим серед них був Робін Гуд. Він завжди приходив на допомогу всім, хто потрапив у біду: старій матері трьох синів, яких шериф прирік на страту; юнакові, чию наречену відібрав старий феодал; бідному рицареві, якого розорили хитрі монахи і судді, тощо.

Найзапеклішим ворогом стрільців був шериф Ноттінгемський - людина жорстока і підступна, від необмеженої влади якої потерпає все графство. Шериф обстоює інтереси багатих рицарів-завойовників, які, за реальним свідченням англійського історика XII століття, «вважали

для себе все дозволеним, проливали за забавку кров, виривали у бідняка кусок хліба з рота, відбирали усе: гроші, майно, землю». Також у баладах змальовано образ короля Англії. Бажаючи розібратися, що відбувається в його володіннях, він переодягненим з'явився у Шервудському лісі. Король, гостюючи у вільних стрільців, заприятелював з Робіном Гудом і запросив його служити при дворі. Але волелюбному стрільцеві швидко набридло ситне життя, і він повернувся до своїх друзів у ліс.

В образі Робіна Гуда англійці втілили найкращі риси національного характеру. У ньому відобразилися сила і нездоланність народу, його волелюбність і рішучість, уміння співчувати чужому горю та життєвий оптимізм. Пісні про Робіна Гуда були настільки популярними серед

простолюду, що протягом століть під час весняних свят селяни і ремісники ходили у ліс, де залюбки співали балади у хороводах. Одягнувши зелене вбрання, вони влаштовували інсценізації пригод легендарної ватаги та брали участь у змаганнях зі стрільби з лука.


Домашнє завдання. Виразно читати та аналізувати баладу. Розкрити в баладі втілення народних уявлень про мораль, патріотизм, героїзм. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу