Зарубіжна література 8-й клас. 

27.09.2021

Тема. Коран. Коран - як головна книга ісламу. Побудова Корану, охоплення в ньому різних сфер людського життя. Схожість і відмінність між Біблією і Кораном як пам'ятками культури. 

Коран (араб. أَلْقُرآن‎ Qur'ān, Кур'ан — читання в голос, декламація) — головна священна книга ісламу, яку мусульмани вважають словом Аллаха, що зійшло з неба через пророка Му­хаммеда. Перша письмова пам'ятка арабською мовою, що містить релігійні погляди на світ та природу, догма­тичні положення, правові норми, обряди, ритуали. Текст Корану сформувався переважно після смерті Мухаммеда, в VII ст. Складається він із 114 сур (глав) — 90 «меккських» і 24 «мединських».

Мекканський період низпослання[ред. | ред. код]

У мекканський період послання Корану іслам не був державною релігією, і в мекканських сурах більша увага приділяється доктринальним, есхатологічним, духовним, а також етичним проблемам. Найважливішим постулатом і лейтмотивом усього змісту Корану є доктрина Єдинобожжя, яка відкидає існування інших богів, крім істинного Творця всього сущого буття, і наказує обов'язковість служіння тільки Йому.

Мединський період низпослання[ред. | ред. код]

В посланнях мединського періоду більше значення відводиться соціальним, економічним питанням, проблемам війни і миру, права, сімейним стосункам тощо. Коранічні вказівки з'являлися поступово, від більш легких форм до складніших, наприклад, спочатку мусульмани молилися два рази на день, а потім прийшло веління про п'ятиразову молитву. Згідно з реальними обставинами Аллах міг послати одкровення, яке носило тимчасовий характер (мансӯх̣), а потім скасувати його і замінити новим (на̄сіх), за аналогією з юриспруденцією використовується термін аброгація. Послання Корану по частинах сприяло кращому сприйняттю його народом[17], полегшувало вивчення та практичне застосування Корану в повсякденному житті.

- Бесіда

1. Коли виник іслам? Як ще його називають?

2. Хто став засновником мусульманської релігії?

3. Назвіть відомі вам країни, де сповідують іслам.

4. Що ви знаєте про релігійні звичаї та традиції мусульман світу та України?

5. Як називається священна мусульман?




Домашнє завдання. Розповісти про походження Корану. Порівняти священні книги людства - Біблію і Коран - як пам'ятки культури. Виявити схожість і відмінність між ними. 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу